اختلال زخم پای دیابتیک چقدر در دنیا شایع است؟
دیابت یک بیماری متابولیک است که ۲۰٪ از جمعیت در نقاط مختلف جهان را درگیر نموده است.
۲۵-۱۲٪ از بیماران ، به علت مشکلات پا در هر دوره از زندگی خود به متخصص مراجعه می کنند.
امروزه به علت عوارض پای دیابتی در جهان، هر ۳۰ ثانیه یک پا قطع می شود.
علل بوجودآمدن و تشدید کننده ی زخم پای دیابتیک چیست ؟
- کاهش حس پوست در ناحیه پاها: عصب های شما به خوبی همیشه کار نمیکنند زیرا حتی سطح قند خون نسبتاَ بالا نیز می تواند به مرور زمان برخی از عصبهای شما را از بین ببرد. این نوعی عارضه ناشی از دیابت است که ‹ نوروپاتی محيطي ديابتی› نامیده می شود. برای درمان نوروپاتی محیطی باید به پزشک متخصص برای دریافت دارودرمانی و فیزیوتراپیست برای دریافت ورزش های مناسب برای کنترل قند خون و حفظ گردش خون در این زمینه مراجعه نمایید.
- تنگی رگها (شریانهای) خونی که به پا منتهی میشوند : اگر مبتلا به دیابت هستید، خطر تنگی عروق (بیماری شریانی محیطی) در شما افزایش خواهد یافت. این عارضه که ‹آتروما› نامیده میشود، به دلیل تجمع رسوبات چربی در پوشش داخلی عروق، بوجود میآید (که گاهی تصلب شرایین نیز نامیده میشود).
- وجود اختلالات زمینه ای مانند بیماری های قلبی عروقی که باعث کاهش قدرت ضربان قلب برای بازگشت خون وریدی پاها به قلب و یا بیماری های مربوط به کم کاری کلیه ها که باعث افزایش حجم مایعات بین عروقی میگردد نیز از عوامل مستعد کننده آسیب هستند.
قسمت هایی که در پا در معرض فشار بیشتر قرار می گیرد مفاصل متاتارسوفالانژیال و ساب تالار است..
راه درمان چیست؟
- بهترین راه مقابله با این عارضه مراقبت روزانه از پاها , مفاصل انگشتان و کف پا است
- روش تخصصی فیزیوتراپی که توسط فیزیوتراپیست متخصص در این مرکز فیزیوتراپی اعمال میشود:
- گرما درمانی به صورت جنرال (عمومی بدن) و لوکال (درناحیه ی زخم) برای تسریع گردش خون عمومی و گردش خون بافتی که باعث افزایش سرعت ترمیم میگردد
- اولتراسوند تراپی با فرکانس های متوسط و پایین بر روی نواحی اطراف زخم ,هم از گسترش زخم جلوگیری کرده , خاصیت باکتری زدایی داشته و نیز باعث افزایش مناسب گردش خون میشود. به تازگی، اولتراسوند با فرکانس پایین و بدون تماس کشف شده است.
- لیزر درمانی : پرتوهای لیزری کم توان با افزایش دمای پوست، افزایش گردش خون و تحریک نئوآنژیوژنز ، سبب تنظیم میکروسیرکولاسیون مختل شده می شود. لیزر درمانی با شدت پایین (۳۰ J / cm) ، روند بهبود زخم پای دیابتی را تسریع می کند و روند بهبود کامل زخم را کاهش می دهد.
چند جلسه لیزر درمانی لازم است ؟
جلسات لیزر درمانی بصورت روزانه در زخم های حاد و ۲ تا ۳ بار در هفته در زخم های مزمن و حداقل بمدت ۱۰ تا 15 جلسه می باشد .
- میدان مغناطیسی ( مگنت )که باعث گسترش قطر عروق خونی ثانویه به دلیل تغییرات در فعالیت عصبی اتونوم ، افزایش سرعت جریان خون مویرگی و پرفیوژن محلی ، افزایش نفوذ پذیری غشاء ، تحریک لیزوزوم ها برای از بین بردن بافت های آسیب دیده زخم و تنظیم فعالیت های آنزیمی را باعث میشود.
- تمرینات تخصصی فیزیوتراپی : در بیماران دیابتی تمرینات برای حفظ دامنه ی حرکتی مفصل مچ پا و زانو ، تقویت و افزایش قدرت عضلات, که تمرینات کششی و حرکات مفصلی باعث افزایش جریان خون عمومی و بهبود حس فرد از وضعیت مفاصل و پوست پای ایشان می شود.
- تغییر و اصلاح کفش :
کفش نامناسب می تواند حتی در افراد عادی سبب بروز پینه ، قرمزی ، تاول و حتی بسیاری از ناهنجاری ها شود.
قبل از تشکیل زخم پا کفش های مناسب توصیه می شوند.کفش مناسب باید از چرم نرم و قابل انعطاف باشد.
کفی های طبی پلاستوزوت ، توزیع بار همگنی را ارائه می دهند و قسمت پاشنه کفش باید با یک پد نرم پشتیبانی شود
کفی ها باید ۱۲-۶ ماه یک بار تعویض شود. از کفی های سفت و محکم باید اجتناب شود
- در برخی موارد، زخمپای دیابتی بدتر شده، به شدت عفونت می کنند و نمیتوانند التیام یابند. گاهی عفونت گسترش پیدا کرده و به مفاصل و استخوانهای مجاور سرایت میکند. در صورتی که این اتفاق بیافتد، درمان زخم پای دیابتی حتی با مصرف یک دوره طولانی از آنتی بیوتیکها نیز دشوار خواهد بود. معمولاَ بافت ناحیه پا نمیتواند زنده بماند و تنها راه حل این است که با جراحی قسمت عفونی شده را برداشت (قطع کردن اندام مربوطه).
محافظت از تشکیل زخم :
بیمار باید به طور منظم معاینه پا را انجام دهد و همچنین باید با استفاده از یک آینه روزانه پا را ارزیابی کند.
پا باید روزانه با آب ولرم شسته شود ، با یک حوله نرم خشک شده و با مرطوب کننده مرطوب شود.
ناخن های پا را نباید از ته گرفت و پدیکور نباید انجام شود.
بیماران نباید با پاهای برهنه، صندل و دمپایی راه بروند.
جوراب های مورد استفاده باید پنبه و بدون درز باشد.
توصیه می شود برای جلوگیری از تضعیف گردش خون سیگار نکشید.